Hoe ervaarde Mitchel zijn COVID revalidatie?

Toen ik begin maart 2020, in de eerste golf het virus opliep, merkte ik direct de gevolgen…

Ik was snel buiten adem. Wanneer ik een trap opliep, voelde het alsof ik een lange sprint had getrokken. Als ik een lichte boodschappentas naar huis tilde, moest ik ieder huizenblok even stoppen om op adem te komen.
Ik was snel overprikkelt. Ik merkte dat mijn gedachtegang constant blokkeerde als ik meerdere taken, of informatie tegelijk tot mij kreeg.
Ik was constant moe. Ik sliep iedere nacht lang, maar toch moest ik overdag ook slapen omdat ik zo uitgeput was.

En dat voor iemand die 3x per week sportte en veel met voeding bezig was. Ik had het van tevoren niet verwacht.

” Ik was zo uitgeput… en dat voor iemand die 3x per weer sportte en veel met voeding bezig was… “

covid corona revalidatie fysioexpert fysio expert fysiotherapie haarlem revalidatie Hillegom blog verhaal

” Veel bewegen, slim ademen en niet meer proberen te doen dan je aankan “

Het doktersadvies was om “te doen wat je kan” qua beweging. Er werd gezegd dat herstel lang zou duren, maar hoe lang was nog onbekend. Het zelfstandig herstellen duurde mij te lang en was niet effectief, dus ik ging op zoek naar een oplossing. Deze vond ik uiteindelijk bij FysioExpert.

We begonnen met een inventarisatie van mijn klachten en mijn fysieke kunnen op dat moment. Na de eerste testen te hebben doorlopen, zag ik wat de meetbare effecten waren, maar nu in getallen uitgedrukt. Confronterend, maar wel een duidelijk startpunt voor de behandeling.

In de loop van het revalidatietraject is op verschillende manieren aan gewerkt om mijn volledige functionaliteit terug te krijgen. Niet alleen door met beweging de longcapaciteit te verbeteren, maar ook met het verstandig inzetten van ademhalingstechnieken en het bijstellen van de verwachtingen in het moment. Veel bewegen, slim ademen en niet meer proberen te doen dan je aankan.

Naast het revalidatietraject probeerde ik zelf nog te sporten. Pre-corona deed ik dit 3x per week. Aan het begin van het traject lukte het me amper 1x per week. Maar naarmate we verder gingen, merkte ik steeds meer verbetering. Dit merkte ik aan wat ik tijdens het sporten aankon, en ik zag het terug in de tussentijdse testresultaten.

Ook in het dagelijks leven merkte verschil. Ik hoefde niet langer te rusten na het lopen van een trap, ik kreeg mijn concentratie weer terug. En ik was veel minder moe.

Het is nu één jaar sinds ik in quarantaine heb gezeten. Mijn revalidatie bij FysioExpert is inmiddels, na ongeveer 6 maanden, afgelopen. Ik ben nog niet volledig hersteld, maar het is zoveel beter dan toen ik begon. De laatste loodjes, die leg ik zelf af.

Als je zelf tegen de effecten van COVID aanloopt, raad ik je aan hetzelfde te doen. Wacht niet, maar ga meteen aan de gang om je situatie te verbeteren. Mij heeft het enorm geholpen.

Bedankt allemaal!
Mitchel van Luit

” Ik hoefde niet langer te rusten na het lopen van een trap, ik kreeg mijn concentratie weer terug en ik was veel minder moe “