• Vakkundig
  • Verrassend
  • Vastberaden

Nekpijn

Nekpijn kan erg hinderlijk zijn. Soms is het lastig om de dagelijkse dingen normaal te doen. In Nederland komt dit erg veel voor. Ongeveer twee op de drie mensen heeft in het leven wel eens last van nekklachten. Bij aanhoudende klachten kan een fysiotherapeut van FysioExpert het verschil maken. Meer over nekpijn  lees je hieronder.

 

Symptomen bij nekpijn...

Als u lijdt aan nekpijn kunt u de volgende symptomen ervaren:

  • Pijn aan één of beide zijden van de nek
  • Zeurende of stekende pijn
  • Stijve nek
  • Hoofdpijn
  • Bewegingsbeperking van de nek
  • Vermoeidheid
  • Uitstralende pijn
  • Last van schouders
  • Duizeligheid en tintelingen

 

Oorzaken van nekpijn

Hoe nekpijn ontstaat is niet altijd duidelijk. Mogelijke oorzaken zijn overbelasting,  overbelasting, een verkeerde beweging of houding of spanningen. Ook na een val of stoot, bijvoorbeeld bij sporten, kan de nek pijn doen. Meestal zijn de klachten binnen een aantal weken weer weg. Bij sommige mensen duren de klachten langer dan zes maanden. We noemen dat chronische nekpijn. 

 

Wat te doen bij nekpijn? 

Bij nekpijn zonder duidelijke oorzaak is het belangrijk om te blijven bewegen en de dagelijkse bezigheden voort te zetten, ook al heeft u pijn. Om de nekpijn te verminderen kunt u een aantal oefeningen doen:   

  • Buig uw hoofd bijvoorbeeld tien keer naar voren en naar achteren. 
  • Probeer dan links over uw schouder naar achteren te kijken en dan rechts. 
  • Beweeg daarna uw linker oor naar uw linker schouder en dan uw rechter oor naar uw rechter schouder. 
  • Herhaal dat ook tien keer en doe het twee keer per dag.

 

Behandeling van nekpijn

Bij aanhoudende nekpijn is het goed om een afspraak te maken met de fysiotherapeut. Bij FysioExpert werken fysiotherapeuten die zijn gespecialiseerd in de behandeling van nekpijn. Afhankelijk van de ernst en hevigheid van uw pijn gaan we aan de slag met een persoonlijk behandelplan. Zo zorgen we ervoor dat u snel en blijvend herstelt. 

 

Nekklachten en hoofdpijn

Wist je dat hoofdpijn een van de meest voorkomende pijnklachten ter wereld is? Hoofdpijn komt niet alleen vaak voor, het kan ook erg belemmerend zijn in je dagelijkse activiteiten. Hoofdpijn kan onder andere veroorzaakt worden door hoofd- en nekletsel, kaakaandoeningen, nekstoornissen en spanningspijnen. 

Cervicogene hoofdpijn, ook wel hoofdpijn uit de nek genoemd, is zeer goed te behandelen door de fysiotherapeut. Deze vorm van hoofdpijn komt voort uit een nekprobleem. De pijn straalt vaak uit naar één kant van het hoofd. De hoofdpijn kan zitten bij de basis van de schedel, achter het oog of in een lijn van de basis van de schedel naar het gezicht of oog.

De behandeling van deze hoofdpijn richt zich op het nekprobleem. Meestal vermindert de hoofdpijn tijdens een behandeling of verdwijnt deze zelfs. Een onderdeel van de behandeling zijn oefeningen en het bekijken van aanpassingen in je houding. Door deze veranderingen kan de nek genezen en herstellen. Naarmate de nek geneest en beter begint te functioneren zal de hoofdpijn verdwijnen.

Een andere vorm van hoofdpijn is spanningshoofdpijn. Spanningshoofdpijn uit zich als een doffe maar pijnlijke pijn en kan voelen als het dragen van een strakke haarband. De hoofdhuid, schouder- en nekspieren voelen vaak hard aan. De meest voorkomende trigger voor deze hoofdpijn is stress. De behandeling richt zich op spierontspanning en oefeningen voor thuis. 

 

Nekklachten na ongeval

Een whiplash treedt vaak op bij (auto-)ongevallen, bijvoorbeeld wanneer de auto van achteren of van de zijkant aangereden wordt. Het hoofd wordt hierbij snel op een neer gezwaaid. Ook andere activiteiten of ongevallen kunnen een whiplash tot gevolg hebben. Denk hierbij aan duiken, uitglijden, van de trap vallen, vallende voorwerpen op het hoofd, bungeejumpen, een kopbal, skiën, karten, paardrijden, een harde vliegtuiglanding, botsauto’s of geweld van buitenaf.

Er zijn veel klachten en symptomen die op kunnen treden na een whiplash. Soms direct na het ongeval, maar in andere gevallen pas dagen, weken of zelfs maanden later. Veel voorkomende klachten zijn: nekpijn, stijve nek, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, angst, tintelingen.

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is de patiënt inzicht te geven in de eigen klachten. De patiënt moet leren zelfstandig om te gaan met de klachten en weten hoe deze te beïnvloeden. Bij een terugval of verergering van klachten dient te patiënt te weten hoe te handelen.

De fysiotherapeutische behandeling is afhankelijk van hoe lang de patiënt al met de klachten rondloopt. Zo is de therapie er in de eerste vier dagen op gericht de pijn te verminderen. Vanaf vier dagen tot drie weken worden de functies van de nek en de activiteiten waarbij klachten optreden aangepakt.

Na drie tot zes weken wordt de belasting langzaam opgebouwd en is het de bedoeling dat de patiënt weer zoveel mogelijk deelneemt aan de normale dagelijkse activiteiten. Als er in de periode van zes weken tot drie maanden geen sprake is van vooruitgang, dan spreken we van een vertraagd herstel. Bij langer dan drie maanden klachten zal de kans op volledig herstel afnemen.

De behandeling is erop gericht zoveel mogelijk actief te oefenen. 

Afspraak maken met onze expert?

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.