Oefentherapie

Wat is oefentherapie?

Schiet het vaak in uw rug? Nek-schouderklachten die alsmaar weer opspelen na een lange dag achter de computer? Dan is oefentherapie iets voor u.

De oefentherapeut maakt u bewust van ongunstig houding -en bewegingspatronen en leert u deze te doorbreken ten gunste van bestaande klachten en/of beperkingen. Het motorisch leerproces staat centraal en de balans tussen aanspannen en ontspannen wordt geoptimaliseerd. Het einddoel van de behandeling is gericht op het herwinnen, dan wel behouden van zelfcontrole op de klachten.

Behandeling op maat

De oefentherapeut is een paramedicus met expertise op het gebied van houding en beweging. Bij uw klachten wordt een passende behandeling ingezet waarbij rekening wordt gehouden met uw dagelijkse activiteiten en sociale omgeving.

Persoonlijke coach

De oefentherapeut neemt tijdens uw behandeling de belangrijke rol van persoonlijke coach op zich. Samen met uw therapeut werkt u aan het optimaliseren van houding –en bewegingspatronen. Hierbij wordt u gestimuleerd om zelf mee te denken over oplossingen. De  aangeleerde aanpassingen in uw houding en bewegingspatroon kunnen hierdoor beter integreren in uw dagelijkse activiteiten.

Voordelen van oefentherapie

Zitten, lopen, bukken, tillen… allemaal dagelijkse activiteiten waarbij we veel te weinig bij stil staan. De oefentherapeut maakt u bewust van dit soort alledaagse activiteiten. Met een paar eenvoudige aanpassingen in uw houding en bewegingspatroon kunnen klachten als flink verminderen. Hierdoor verandert u uw beweeggedrag ten gunste van uw klacht of beperking. Tijdens de behandeling krijgt u grip over uw klachten, om zo ook klachten in de toekomst te voorkomen. U leert bewegen met de juiste belasting van gewrichten en spieren. Ook wordt uw houding geoptimaliseerd en ontdekt u een optimale manier van bewegen.

Multidisciplinaire samenwerking

Bij Fysioexpert werkt de oefentherapeut nauw samen met fysiotherapie en ergotherapie. Denk hierbij aan de complexe chronische patiëntengroepen. Op deze manier kunnen wij u een zo compleet mogelijke behandeling bieden.

Bij welke klachten oefentherapie?

  • Hoofdpijn en spanningsklachten
  • Arbeidsgerelateerde klachten
  • Rugklachten
  • Arm-, nek- en schouderklachten
  • Ademhalingsklachte
  • Motorische klachten
  • Chronische klachten
  • Ouderdomsklachten (bijv. artrose, reuma of osteoporose)
  • Neurologische klachten (bijv. Parkinson, CVA of MS)
  • Klachten aan houdings- en bewegingsapparaat

Zonder verwijzing

Voor oefentherapie geldt een directe toegankelijkheid. Voor niet-chronische klachten hoeft u niet langs een huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts om een verwijsbrief te vragen. Op deze manier kunnen wij u zo snel mogelijk helpen bij uw herstel.

Vergoeding

Behandelkosten worden conform poliswaarden vergoed. Raadpleeg uw polis voor de voorwaarden van uw (aanvullende) verzekering.

Kwaliteitsregister Paramedici

De oefentherapeut heeft de opleiding Oefentherapie Mensendieck of Cesar afgerond en is een bevoegd therapeut. Hij of zij is aangesloten bij de beroepsvereniging VvOCM en daarmee geregisteerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Afspraak maken

Cliëntervaring

 “Na mijn CVA zet de fysiotherapie mijn spieren en hersenen aan het werk. Kijk nou wat ik weer kan!!”


Marjolijn

"Het was voor mij wonderbaarlijk om te zien hoe zij mensen op de juiste manier helpen en begeleiding door het revalidatieproces. Zij hebben voor alle soorten revalidatie (hart, knie, rug, long etc) een expertisegroep/ afdeling." Gerard van Nouwland