Oedeemfysiotherapie

Oedeem is een abnormale vochtophoping in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en een toename van de omvang van het lichaamsdeel. Er zijn verschillende vormen van oedeem, afhankelijk van de oorzaak. Bekende voorbeelden zijn het lymfoedeem, het armoedeem na een borstoperatie, of het beenoedeem na een gynaecologische operatie. Een ander veel voorkomend oedeem is veneus oedeem, wat meestal veroorzaakt wordt door vaatwandzwakte en vooral voorkomt in de benen. Lipoedeem, een vet- en vochtophoping, is ook een vorm van oedeem die in de benen voorkomt. Ook een combinatie van verschillende soorten oedeem komt regelmatig voor.

De belangrijkste effecten van oedeemfysiotherapie zijn:

 • Vermindering van de omvang van het oedeem
 • Spanningsafname van het oedeem: pijnvermindering
 • Functieverbetering van de spieren en gewrichten
 • Afname van de infectiekans.
 • Verschillende behandelmogelijkheden van oedeem

De oedeemfysiotherapeut van FysioExpert biedt een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden.

 • Manuele lymfedrainage
  Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Door gebruik te maken van bepaalde specifieke handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog in tact is, zodat het daar vandaan in de circulatie/bloedsomloop kan worden opgenomen.
 • Compressietherapie
  Compressietherapie houdt in dat door middel van het aanleggen van bandages/zwachtels van buiten af een continue druk wordt aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt.
 • Oefentherapie
  Als er door het oedeem een bewegingsbeperking is ontstaan, biedt oefentherapie uitkomst. Met behulp van oefeningen streven we ernaar de bewegingsomvang en spierkracht weer te verbeteren.
 • Lymfetaping
  Bij lymfetaping wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape die een liftende werking heeft. Hierdoor kan de onderhuidse circulatie verbeteren en de afvoer van lymfevocht bevorderd worden.
 • Ademtherapie
  Ademtherapie bestaat uit specifieke oefeningen met betrekking tot uw ademhaling die de afvoer van (lymfe)vocht verbeteren. Ook kunnen er steunkousen worden aangemeten gezien deze ook zorgen voor druk (compressie).

Daarnaast wordt u uiteraard voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Ook wordt u begeleid in het weer opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.

Afspraak maken

Cliëntervaring

 “Na mijn CVA zet de fysiotherapie mijn spieren en hersenen aan het werk. Kijk nou wat ik weer kan!!”


Marjolijn

"Het was voor mij wonderbaarlijk om te zien hoe zij mensen op de juiste manier helpen en begeleiding door het revalidatieproces. Zij hebben voor alle soorten revalidatie (hart, knie, rug, long etc) een expertisegroep/ afdeling." Gerard van Nouwland