• Vakkundig
 • Verrassend
 • Vastberaden
Manuele therapie

Manuele therapie

Manuele therapie helpt u van uw rugklachten en/of nekpijn af. Dagelijks belasten we onze spieren en gewrichten en vaak overbelasten we ons lichaam daarbij onbewust. Kan het lichaam de overbelasting niet meer aan, dan ontstaan er fysieke klachten waar u de rest van uw leven last van kan blijven houden. Manuele fysiotherapie helpt daartegen: het verbetert de beweeglijkheid en flexibiliteit van de rug en nek, zodat u binnen de kortste keren weer optimaal functioneert in uw dagelijks leven.

Effectieve behandeling
Snel resultaat
Specialisatie die zich richt op klachten aan de wervelkolom en gewrichten.
Afspraak maken

Wat is manuele therapie?

Onze manueel therapeuten zijn gespecialiseerd in de behandeling van de wervelkolom. Zij helpen u uw houding te verbeteren om uw dagelijkse bewegingen weer pijnvrij te maken.

Het voordeel van manuele therapie is het snelle effect na de behandeling. U merkt al snel dat u de gewrichten beter kunt bewegen en dat de pijn vermindert. Om te voorkomen dat de klachten terugkeren, geeft de manueel therapeut u tijdens de behandelingen goede instructies en advies over uw dagelijkse bewegingspatroon. Eventueel stellen onze therapeuten een speciaal FysioExpert trainingsprogramma voor u op, dat u verder begeleidt in gezond bewegen en een structurele aanpak biedt voor uw wervelkolomklachten.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapeuten gebruiken hun handen om de beweeglijkheid van de gewrichten te verbeteren, de spierkracht en de houding te verbeteren. Ze kunnen ook technieken gebruiken om spanning in de spieren te verminderen, belemmering in de gewrichten te verminderen, en pijn te verminderen. Manuele therapeuten werken vaak samen met andere gezondheidswerkers, zoals artsen en fysiotherapeuten, om een behandelingsplan te ontwikkelen dat is afgestemd op de specifieke behoeften van de patiënt.

Manuele therapie kan worden gebruikt om een breed scala van klachten te behandelen, waaronder:

 • Rugpijn
 • Nekpijn
 • Hoofdpijn
 • Schouderpijn
 • Heup- en kniepijn
 • Tenniselleboog
 • Peesontstekingen
 • Whiplash
 • Sportblessures

Manuele therapeuten gebruiken vaak specifieke technieken zoals mobilisaties, manipulaties, zachte weefseltechnieken en oefentherapie om de beweeglijkheid van gewrichten te verhogen, de spierkracht en de houding te verbeteren en pijn te verminderen.

Bij welke klachten manuele therapie?

Manuele therapie bij hoofdpijn

Veel mensen hebben wel eens hoofdpijn. Sommige mensen hebben vaker hoofdpijn of hoofdpijn die telkens terugkeert. Mensen kunnen hoofdpijn voelen aan één kant, hoofdpijn kan in vlagen komen of juist langere tijd als een soort zeurende drukkende pijn aanwezig zijn. Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben, vaak spelen langdurig dezelfde houding en weinig beweging/ontspanning een rol. De manueel therapeut zal onderzoeken wat de mogelijk onderliggende reden is en deze samen met u aanpakken.

Manuele therapie bij rugpijn

Mensen met lage rugpijn hebben pijn of pijnscheuten in de onderrug. Dat gaat dan om het gebied tussen het stuitje en zo’n vijftien centimeter daarboven. De pijn kan links, rechts, in het midden of aan allebei de kanten zitten. De pijn straalt soms ook uit naar bijvoorbeeld de bil of het bovenbeen. Ook kan er sprake zijn van een slapend of tintelend gevoel. Sommige mensen hebben voortdurend pijn, anderen af en toe. Hoewel lage rugpijn vervelend en hinderlijk kan zijn, is er bij negen van de tien mensen geen oorzaak te vinden en gaat de pijn vanzelf over. De klachten verdwijnen dan binnen enkele weken. Mensen die snel naar een manueel therapeut gaan, hebben minder lang en minder erge klachten.

Manuele therapie bij nekpijn

Nekpijn komt bij veel mensen wel eens voor. Mensen met nekpijn hebben pijnscheuten of zeurende pijn in de nek of tussen de schouderbladen. De pijn kan links, rechts, in het midden of aan allebei de kanten zitten. Soms straalt de pijn uit naar het hoofd of arm(en). Ook kan er sprake zijn van een slapend of tintelend gevoel in de arm. Sommige mensen hebben voortdurend pijn, anderen af en toe. Door middel van manuele therapie kunnen de onderliggende oorzaken van de nekpijn behandeld worden waardoor de nekpijn minder wordt.

Manuele therapie bij schouderpijn

Veel mensen hebben schouderklachten. Mensen hebben dan een pijnlijke of stijve schouder, kunnen de schouder slecht bewegen of hebben er minder kracht in. Vaak komt pijn door het niet goed bewegen van de schouder. Soms beweegt het schoudergewricht zelf niet goed en soms werken de schouderspieren niet goed genoeg. Slechts in enkele gevallen is er iets in de schouder kapot of beschadigd. Schouderpijn kan ook uit de nek of de bovenrug komen. Door de factoren te behandelen welke van invloed zijn op de schouder zal de schouder beter bewegen en minder pijn gaan doen.

Afspraak maken?

Samen zorgen wij ervoor dat u de controle terugkrijgt over uw eigen herstel.